Istoric

CInema Amza Pellea Rasnov„Frumosul și recreatorul Râșnov de lângă Brașov, situat la poalele bătrânului Buceciu, prezintă ochilor o priveliște încântătoare. Natura a fost darnică pentru această stațiune climaterică, înzestrând-o cu păduri, munți, livezi, de jur împrejur. Publicul vizitator prin promenăzi, parcuri, cărări șerpuitoare își face obișnuita preumblare printre decorul brazilor. În localitate se găsesc restaurante, bine asortate și confortabile, 2 ștranduri, teren de tenis și de sport, cinematograf vorbitor, muzici”. (Comisia locală climatică, perioada interbelică)

Câteva zeci de ani mai târziu, plăcerea vizitării Râșnovului a rămas aceeași. O destinație turistică ce îmbină perfect istoria cetății medievale cu actualitatea celorlalte atracții și elemente ce o definesc. Sportul și cultura de calitate și-au găsit perfect locul aici, înconjurate fiind de aceeași munți și păduri bogate.

Cinematograful din Râșnov are o istorie de aproape 100 de ani. Clădirea a fost ridicată în 1924 de familia Weber și timp de 20 de ani cinematograful a purtat numele “Astra” și apoi „Urania”, fiind o inițiativă privată. In anul 1948 clădirea a fost naționalizată de autoritățile comuniste păstrându-se obiectul de activitate dar primind un nume adaptat vremurilor – Lumina. A funcționat fără întrerupere până în anii ’90 când a primit pentru scurte perioade și alte destinații mai puțin culturale și apoi s-a închis.

In 2003 clădirea a beneficiat de o lege prin care s-a făcut transferul proprietății către autoritățile locale (Primăria) care au întocmit un plan de renovare și lucrările s-au finalizat în 2009. Deschiderea noii săli s-a realizat în septembrie 2009 cu ocazia primei ediții a Festivalului de Film și Istorii. In urma consultării comunității locale s-a decis în anul 2013 schimbarea numelui din „Lumina” în „Amza Pellea”. Marele actor român a petrecut multe zile la Râșnov pentru diferite filme istorice și există multi râșnoveni care au amintiri plăcute de atunci.

Oana Pellea cu familia